Erbo-rousso
Crepis sancta
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Engraisso-porc, Pato-de-galino, Pèd-de-gau, Reviro-soulèu, Mau-d'uei.
Noms en français : Crépide de Nîmes, Andryale de Nîmes.
Descripcioun :Aquelo planto flouris tre lou mes de febrié. Pòu faire de gràndis espandido dins li vigno e d'àutri champ. L'atroubarés peréu sus li camin, li tepiero emai dins la garrigo. Se recounèis à si fuieo en rouseto qu'an de benc negre (fotò). Sus li bratèio di flour i'a uno rego de péu blanc. Se destrìo dis àutri Picris que lou fru a ges de bè (fotò).
Usanço :La poudès acampa pèr vosto ensalado champanello que n'en manco pas en mars.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Crepis
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Champ
- Tepiero seco
- Ribiero
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Crepis sancta (L.) Bornm., 1913
Treinasso
Agrostis stolonifera
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Gramenet.
Noms en français : Agrostide stolonifère, Agrostide blanche.
Descripcioun :La treinasso es uno planto coumuno renadivo que fai de fiéu (estouloun), d'aqui que vèn soun noum. La paumo (paniculo) èi d'abord duberto (5 à 15 cm de long) e pièi se sarro coume un pincèu après la flouresoun. Lis espiguet soun pichot (1,5 mm) emé uno souleto flour qu'a uno lemma sènso arèsto. La lengueto èi longo (> 2 mm). Poudès regarda peréu li nous que soun un pau roujo e li guèino di fueio qu'an un bord blanc.
Usanço :D'après A. Matirolo (1918, Phytoalimurgia pedemontana), li tisano de racino sarien bono pèr li diabeti.
Port : grando erbo
Taio : 10 à 60(100) cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Agrostis
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 5 à 15 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Ribiero
- Prado umido
- Camin
- Roubino
Estànci : Termoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Agrostis stolonifera L., 1753